Överallt blir vi översköljda av detta budskap.

Att vi ska ha mål.

Först och främst så vill jag vara tydlig med att jag anser inte att mål i sig är varken något dåligt eller konstigt. Mål är bra för att åstadkomma vissa saker i ens liv. Men det är inte det jag vill lyfta fram. Det jag vill lyfta fram är att förutom det positiva med att ha mål så sägs det också några andra saker. Inte uttalat, men det döljer sig en missuppfattning som kan få stora konsekvenser.

För förutom att vi hyllar mål och måluppsättning så säger vi också att utan mål kan vi inte komma någonvart. Utan mål kan vi inte bli någonting.

Men om man undersöker detta så kan man förutom det försåtliga budskapet som ligger dolt också upptäcka något annat.

Låt mig försöka förklara.

Behovet bakom behovet

I mitt yrke så kommer jag dagligen i kontakt med detta. Och eftersom jag är noggrann och tar mitt jobb på största allvar så vill jag ta reda på vad mina kunder egentligen vill. På djupet. Så efter de inledande frågorna med att ta reda på vad de vill, vad de önskar så skiftar jag fokus.

För jag vill vara säker på att jag förstår vad de tänker att deras mål ska ge dem. Jag kallar det att hitta behovet bakom behovet.

”Så tänk dig att du nått ditt mål, att drömmen är på plats. Vad är annorlunda?”

i 99 fall av 100 så får jag samma svar: de säger hur det kommer att kännas (när de nått sitt mål) <– läs den meningen igen.

Mål handlar alltså nästan alltid om en känsla.

Men då ställer jag mig frågan. Om behovet bakom målet är att landa i en känsla – varför behöver du ett mål för att hitta den? Och varför ska du skjuta upp glädjen eller välmåendet och lägga det framför dig?

Det blir ännu mer intressant

Det jag söker att göra här är att genom mitt exempel illustrera att modellen (logiken) som vi arbetar ifrån ser ut så här.

För att få känslan X så behöver saken Y ske.

Denna modell kallas OutsideIn.

Så länge denna modell känns korrekt så är det fullständigt logiskt att leta efter sköna och tillfredsställande känslor (känslan av att kunna andas ut, känna trygghet, tycka om sig själv, vara nöjd och tillfreds m fl) utanför oss – i något uppsatt mål som ska uppfyllas en bit in i framtiden.

Det är då också fullständigt logiskt att tro att ett föremål på utsidan – en stor bonus, en sprillans ny firmabil, ett semesterhus, en maffig titel eller många följare har kraften att skapa djupa känslor.

en_USEnglish