Jag kommer aldrig att glömma händelsen då min då två och ett halvt år gamla dotter sitter och leker med ett stall. Jag och mamman sitter bredvid och samtalar och dottern ropar flera gånger åt oss att vara tysta. Vi förstår att vi på något sätt stör hennes lek och säger på vuxnas vis ”mamma och pappa måste också kunna prata med varandra”.

Trots att vi talar lågmält, enligt oss, så blir vi flera gånger avbrutna.

När dottern för fjärde gånger ropar åt oss att vara tysta är vi på väg att flytta vårt samtal ut i köket men det slår mig att kolla en sak först. Så jag frågar henne,

– Varför vill du att vi ska vara tysta? varpå hon svarar.

– Jag hör inte hästarna.

Det här var första gången jag fick en inblick hur rikt och omfattande ett barns fantasi kan vara och hur lite av hennes verklighet jag ser.

Visst är det väl lätt att le när vi ser dem leva sig in i sina låtsasvärldar?!

Kanske tänker du att du inte längre har så mycket ”fantasi” kvar, att det hörde till barndomen, eller att fantasi som du ser det handlar om låtsaskompisar, rytande drakar eller gnäggande enhörningar osv…

Jag tror inte att så är fallet alls. Jag tror att det vi kallar fantasi, dvs vår föreställningsförmåga, har inte alls försvunnit.

 

Den har bara blivit mer sofistikerad och fått ett mer ”vuxet” innehåll. Istället för oskyldigt barninnehåll innehåller den nu saker som oro, ångest och katastroftänkande.

För visst är det lätt att avfärda gnäggande enhörningar som fantasi?

Men trots att det är samma förmåga (fantasi) som arbetar så är det inte lika lätt att avfärda fantasin när den väl satt tänderna i, låt oss säga, vad dotterns bristande koncentrationsförmåga i skolan kommer att leda till. Eller hur sonens självkänsla kommer att bli om han fortsätter att vara exkluderad från kompiskretsen.

Eller vad dina kollegor ska tycka om ditt senaste projekt.

 
Kan du se det? Det ä r samma förmåga – bara olika innehåll.

 

Jag vill föreslå att din föreställningsförmåga spelar dig bra många fler spratt än vad du är kapabel till att uppfatta. Och att upptäcka detta kan vara avgörande för ditt liv och leverne.

Det är inte lätt att komma med generella råd eller tips när det kommer till det här med att upptäcka gränsen mellan verklighet och fiktion men jag vill ändå lämna något till dig som kanske hjälper.

Tips: Nästa gång du känner oro, rädsla, ovisshet över något – lyssna inte på vad känslan säger och föreslår. Gör något annat…

Lycka till!

 


Om författarenPatrik har varit en student och utövare av Three Principles sedan 2012 och har under många år coachat, hållit föreläsningar, utbildningar och kurser med Three Principles som tema. På patrikrowinski.se kan du läsa läsa mer.

Hans bok Bortom tanke (utgiven våren 2017) går att beställa från hans hemsida.