Visst är det märkligt hur tankar bara dyker upp i våra huvuden?

Vi är så vana vid att det sker så vi knappt ägna någon tanke åt detta faktum. Och hur ska vi tala om det egentligen? Vad är vitsen?

Jag menar, hur mycket vi än rotar så kommer vi ju aldrig komma fram till något svar eller hur? Och så kan det mycket väl vara, vi kanske aldrig hittar något svar…men vi kanske kan hitta något viktigt medan vi letar.

Så vad händer om vi tar ett kliv tillbaka från att tala om vad vi tänker – alltså innehållet– till att tala om själva processen d v s ’tänkande’?

Vi kan lägga märke till att det inte är samma sak…

Hur har du ställt in din inre ficklampa?

Jag brukar ibland säga att tänka är som att använda en inre ficklampa. Ficklampan är vår uppmärksamhet och den har tre lägen. Jag kommer att tala om två av dessa lägen: punktljus och bredljus. De flesta har sin ficklampa inställd på punktljus.

I ficklampans ljus får tankar liv. Man kan säga att vi genom vår uppmärksamhet överför energi till det vi tittar på och ju längre vi håller kvar ficklampan desto mer liv får de och desto lättare glömmer vi vad som finns i skuggan utanför.

De flesta av oss kan minnas och föreställa det som finns i det omgivande mörkret men ju längre vi låter vår ficklampa vara inställd på punktljus desto svårare blir det för oss att göra det. Sen vill jag att du leker med följande: att tankarna i våra huvuden tillhör inte oss. Att de är inte ens våra ”egna” tankar i den bemärkelsen.

Men att tänka verkar dock vara något vi gör oavsett om det sker medvetet eller omedvetet. Man kan också se det som att när vi ger våra tankar betydelse och trovärdighet är det vi kallar att tänka. Ofta litar vi också blint på att det som poppar upp är rätt och riktigt trots att vi egentligen borde ha en mer återhållsam attityd.

Om de inte stjäl vår uppmärksamhet, vår inre ficklampa, så är tankar endast tankar. De har själva ingen egen kraft att varken skada oss eller påverka oss. En tanke kan inte tänka sig själv.

För att en tanke ska kunna påverka dig så måste den fånga din uppmärksamhet. Genom att ställa vår inre ficklampa till bredljus ser vi inte bara mer, utan det blir lättare för oss att undvika att fångas.

Det blir så för att med bredljus ser vi vi mer, detaljerna verkar inte längre så viktiga för att vi med bredljus kan se dem i ett större sammanhang, hur de hänger ihop med annat. Så innan du tänker nästa tanke var försiktig med vart du riktar din ficklampa.

Och kolla gärna vad du ställt in den på.


Om författarenPatrik har varit en student och utövare av Three Principles sedan 2012 och har under många år coachat, hållit föreläsningar, utbildningar och kurser med Three Principles som tema. På patrikrowinski.se kan du läsa läsa mer.

Hans bok Bortom tanke (utgiven våren 2017) går att beställa från hans hemsida.