De flesta säger att de vill ha ett arbete som känns någorlunda meningsfullt och som de trivs med, att våra relationer till vår familj och våra vänner ska fungera bra och vi vill leva någorlunda sunt och hälsosamt. På det hela taget verkar det som att vi helst av allt vill ha är en god balans mellan de olika delarna av våra liv.
Men för de flesta av oss så är denna balans helt galet i obalans. I vår strävan till en dräglig tillvaro så är det något som inte riktigt stämmer för hur vi än gör så finns känslan av otillräcklighet ofta närvarande.
För oss som börjat bilda familj och fyllt våra liv med vardagspusslande dagislämningar, storhandlingar, skjutsande till fritidsaktiviteter, veckoläger, egentid osv så är boven ofta ”tiden inte räcker till”. Den konstanta närvaron av känslan av otillräcklighet och dåligt samvete tär och vi hänger ofta ut tiden som bov.
Mycket av den glädje och tillfredsställelse vi känner kommer från när känslan när allt flyter på. För visst är det skönt när allt blir som vi tänkt oss, när projektet verkar ordna upp sig, när träningsdosen är tillfredsställande och barnen gör som vi vill? Men var kommer egentligen den sköna känslan egentligen ifrån?
Om man lyfter blicken från det uppenbara (barnens uppförande, träningsdosen och måluppfyllnaden i projektet) kan man urskilja att tillfredsställelsen egentligen kommer från något helt annat.
Tittar man närmare på saken kan vi se att tillfredsställelsen snarare kommer från när de yttre omständigheterna överensstämmer med med vår inre bild.
Tänk på saken – vi är så snabba att ställa yttre omständigheter till svars för vår olycka och olägenhet. Men varifrån kommer vår inre bild, ni vet den som verkligheten inte lever upp till, och varför lägger vi så orimligt lite tid på att titta närmare på vår inre bild? Hur skapades den, vem stoppade dit den, varför behåller vi den?
Men när vi inte är klara över förhållandet yttre verklighet – inre bild agerar vi på fel saker. När saker inte blir som vi tänkt oss och det inte flyter på gör vi justeringar, om vi orkar. Men hur ska vi prioritera egentligen? Vad är mest värt, egentid eller tid med familjen? Deadlinen på jobbet eller nattsömnen?
Listan på saker som pockar på vår uppmärksamhet går att göra lång, överväldigande lång. Hur blev det egentligen så här kan man fråga sig – men kanske ännu viktigare, vad kan vi göra för att få ordning på detta, för att ta oss härifrån? Ett liv präglat med klara-sig-genom-dagen eller hålla-näsan-över-vattenytan är ju allt annat än rofyllt.
Men vi gör vårt bästa. Vi hugger i och ”kämpar på” och för det mesta så går det ihop. Visst, vi får offra mycket men det är väl så det ska vara. Det är ju så det flesta har det nuförtiden så det är väl ok eller…?
Så vad är det egentligen du vill. På riktigt?
Frågan har olika svar beroende på hur djupt vi gräver inom oss, eller hur?
Bortom allt vi vill uppnå så har alla innerst inne en längtan till lugn och ro. Till en rofylld tillvaro fri från borde och hans storebror måste.
Om du känner igen dig i detta så ställ dig denna fråga:
Tror du att balansen och lugnet du är längtar efter ligger i de yttre faktorerna? Kommer du hitta det i ditt nästa arbete, nästa position, i din nästa relation, i barnens uppförande, i din vikt osv?
Tänk om du letar på fel ställe och det enda du behöver göra är att vända blicken…
Om författaren: Patrik har varit en student och utövare av Three Principles sedan 2012 och har under många år coachat, hållit föreläsningar, utbildningar och kurser med Three Principles som tema. På patrikrowinski.se kan du läsa läsa mer.
Hans bok Bortom tanke (utgiven våren 2017) går att beställa från hans hemsida.