Myt 3. Andra människor kan få oss att känna på ett speciellt sätt

Kornet av sanning:
När någon i vår närhet gör något som påverkar oss känns det verkligen som att känslan vi upplever, oavsett positivt eller negativt, faktiskt kommer från den andra personen. När denna koppling gjorts – att personen skapar din känsla – så ser det verkligen ut så för oss.

Tänk om det egentligen fungerar så här:
Faktum är att även om vi inte exakt ser hur det går till så är det alltid vi själva som skapar och äger alla känslotillstånd och vår upplevelse av livet. Vad som egentligen sker är att alla upplevelser skapas inom oss själva MEN det är vår uppfattning om hur upplevelser skapas som är missvisande och lurar oss.

Istället för att leva i en uppfattning om att vi är skapare av upplevelser är den allmänt rådande uppfattningen snarare att vi är mottagare av upplevelser. Att leva enligt att vi är mottagare av upplevelser kallas Ut-och-In. Vi tror alltså att det vi upplever och känner ’insidan’ kommer från ’utsidan’.

För det första är processen så snabb att det är väldigt svårt att upptäcka hur känslotillstånd skapas. Vi ser helt enkelt inte vad det är som egentligen sker, både för att processen är snabb men mest för att vi inte vet exakt HUR vi ska titta. För det andra så är denna missuppfattning så socialt accepterat vilket innebär att de flesta människor runtomkring oss hjälper till att hålla missuppfattningen vid liv.

Några tankar om vad du kan göra åt saken:
För att bryta dig loss från kraften i denna myt är det är alltså en korrigering av uppfattning som behövs. Det enda vi egentligen behöver göra är att i vår egen upplevelse se efter vad som stämmer, Ut-och-in eller Inifrån-ut. Se om detta kan hjälpa:

1. Ställ dig frågan: ”Har en annan människa kraften att skapa känslor i min kropp?”

2. Se om du kan upptäcka inom dig själv hur själva processen går till. Fundera på en situation där du upplevt att någon annan gjort något dumt mot dig eller sårat dig. Tänk inte så mycket på vad denne gjorde utan se om du kan upptäcka hur du själv skapade det negativa inom dig.

Det kan inte vara så att vissa personer eller vissa känslor kommer utifrån medan andra skapar vi själva. Faktum är att det bara kan funka på ett enda sätt. Här finns ett tillfälle att korrigera vår uppfattning och bestämma oss för vad som gäller.

Bestäm dig för vad som är mest korrekt av dessa två påståenden.

a, Andra människor har kraften att få mig att känna på ett speciellt sätt – Mottagare av upplevelse.

b, Trots att det är svårt att se hur det går till är det bara jag som har kraften att skapa känslotillstånd i mig – Skapare av upplevelse.

Hämtat från kursen: Medvetet Självledarskap.

#TransformativCoaching
#INSIKTSrevolutionen
http://patrikrowinski.se


Om författarenPatrik har varit en student och utövare av Three Principles sedan 2012 och har under många år coachat, hållit föreläsningar, utbildningar och kurser med Three Principles som tema. På patrikrowinski.se kan du läsa läsa mer.

Hans bok Bortom tanke (utgiven våren 2017) går att beställa från hans hemsida.