Övertygelser är för mig endast en idé vi av någon anledning plockat upp och valt att ge näring, vilket i grund och botten handlar om att du fäst din uppmärksamhet på en tanke och sedan upprepat den så många gånger i ditt huvud så att du nu upplever den som sann. För mig verkar detta vara ungefär hur det går till eftersom vi oftast förväxlar ”sanning” med vad vi hört eller sett.

Det jag finner intressant med de övertygelser vi bär med oss är att vi oftast är helt omedvetna om dem. En annan sak som jag finner ännu mer fascinerande är att trots att vi ser hur mycket de begränsar oss, så är vi oftast inte speciellt villiga att släppa dem. Vi skyddar dem gärna och blir vi riktigt ”hotade/utmanade” i våra övertygelser så kan vi gå ganska långt för att försvara dem. För inte så länge sedan så hörde jag någon säga ”Jag dör hellre än att erkänna att jag har fel”. Jag förstår givetvis att han förmodligen inte menade detta bokstavligen men i det ögonblicket så gick det inte att ta miste på hur mycket han var villig att gå igenom för att slåss för sin sak, för det han tror på.

Min idé kring detta är att trots att vi kan erkänna att de begränsar oss så skyddar vi dem för att de i grund och botten hjälper oss att känna oss trygga. Och det verkar på mig som att vårt behov av trygghet gör oss så förblindade så att vi inte ser hur vi gör oss själva och andra runtomkring oss olyckliga, bara vi får fortsätta att känna oss trygga.

De flesta av våra övertygelser, i synnerhet de som begränsar oss och skapar oreda i våra liv, lever i vår ”döda vinkel”. Djupt inom oss så tror jag att vi alla vet att vi har dem men i vårt dagliga liv så kan vi som bäst endast förnimma dem svagt. I vardagen där vi är upptagna med att få saker gjorda så gömmer sig våra övertygelser i skuggorna i vårt sinne och skapar förvirring genom deras tysta viskningar.

Lyckligtvis så skapar inte alla övertygelser obehag eller förödelse men håll med att det kan vara rätt så användbart att se vilka som gör det.

En av de klokaste investeringar du förmodligen kan göra är att påbörja resan med att befria dig från dina begränsande övertygelser. Och en av de mest berikande upplevelser just denna resa kommer att erbjuda är att du förmodligen kommer att upptäcka att det är inte alls lika svårt att göra sig av med sina övertygelser som du kanske tidigare trott. För det enda du egentligen behöver göra är att faktiskt se vad de består av.

När du ser dina övertygelser tillräckligt klart så blir det genast mycket enklare att reda ut vilka du vill behålla och vilka du helst vill slippa. Och en av det häftigaste med att vilja bli av med oönskade övertygelser är att så fort du bestämt dig för att göra dig av med dem så försvinner dem av sig själva, helt enkelt för att de bygger på en idé, som i sin tur är gjord av tankar. Och eftersom tankar inte har en egen livskraft så har de ingen riktigt kontroll över dig. Det är som att ha oönskade gäster hemma. På samma sätt som med tankar så är det bästa sättet att bli av med dem att sluta underhålla dem. ”En tanke kan inte tänka sig själv.”

I metaforen med tankar och idéer som gäster i ditt hem så kan du säkert föreställa dig hur skönt det är när de till slut väljer att gå. I synnerhet om de varit kvar riktigt länge, säg 15 år 🙂 Ditt hem blir tystare, du kan tänka klarare, du har helt plötsligt mycket mer utrymme och utan de oönskade gästers pockande närvaro och ständiga behov av uppmärksamhet och underhållning så känner du hur ditt liv blir enklare och du är mycket friare att göra vad du vill med ditt liv.