Minns du de där datorgenererade 3D-bilderna (stereogram) som var populära på 90-talet?
Vid första anblick så ser det ut som enda röra av färg och form men i bilden döljer sig en hemlighet.
Grejen med stereogrammet är att kräver att man måste göra något som går helt tvärtemot hur vi normalt är vana att göra. För att se hemligheten behöver vi nämligen låta bli att anstränga oss för att hitta den.
Vi måste släppa fokus och slappna av blicken. Först då kan vi upptäcka vad som döljer sig.
Det som är spännande med dessa bilder tycker jag är att de ger en föraning om vad som döljer sig bakom det uppenbara.
Men för att upptäcka detta behöver man gå emot och göra tvärtom. Och när du funnit stereogrammets hemlighet så VET du.
Då är hemligheten din, för alltid.
Tänk om detsamma gäller dig?
Din hemlighet – om att knäcka sin inre kod
Vi har sedan urminnes tider hört uttryck som gör distinktioner mellan insida och utsida…”look within” och inside-out istället för outside-in men som med allt så ÄR dessa distinktioner hjälpmedel som kan vara mer eller mindre användbara beroende på var man befinner sig på sin livsresa.
Jag brukar ibland slarvigt kategorisera människor i två fack.
- De som är nyfikna och öppna att upptäcka något nytt.
- De som av någon anledning stängt sig och för ögonblicket inte söker något annat.
Det jag oftast skriver om talar till de som identifierar sig med den första kategorin, till de som är öppna och kan ta in något som nödvändigtvis inte passar med deras redan befintliga uppfattning och begreppsvärld.
Genom mitt arbete har jag upptäckt att det språket i sig döljer många fallgropar. Varför det är så, säger jag, är att vi ofta tar saker och ting ordagrannt. Och med detta så menar jag inte specifikt att vi är bokstavstrogna utan att vi kan helt enkelt inte hjälpa att tolka vilket medför att vi kan missa innebörden i det som sägs helt och hållet. Vi hoppar helt enkelt för fort in i slutsatser som bygger på felaktiga antaganden.
Jag har därför funnit det oerhört användbart att göra språkliga distinktioner. I många fall, i synnerhet för egen del, har dessa distinktioner varit helt avgörande.
Som i fallet med exemplet ovan med within (inom), insida och utsida som jag säger är hjälpmedel.
Som du ser handlar dessa hjälpmedel handlar om riktning, de ger oss ledtrådar till VAR vi ska titta.
När det kommer till inside-out och outside-in, begrepp som de som bl a studerar three principles (3P) känner till, så vill man berätta att livet levs inifrån-ut, istället för utifrån-in. Man vill säga att din upplevelse mer påminner om en projektion snarare än att du bara tar in information genom dina sinne som en kamera.
Att anamma och se hur detta synsätt tar sig uttryck i ens eget liv kan vara livsförändrande. För det kan vara otroligt användbart att istället för att klandra sin livssituation och andra människor för hur man upplever livet, vända uppmärksamheten till sig själv och upptäcka var livet egentligen utspelar sig.
Men det kan vara lika användbart att inse att om inside-out är korrekt så finns det en annan aspekt som helt kan passera obemärkt.
Och det är att det är vi själva som skapar betydelsen i det vi tar in.
Det kan alltså finnas mer att finna i inside-out än vad vi först uppfattat…
Inside-out så innebär detta att oavsett vad någon säger till dig, eller vad du läser, hör och uppfattar så är det du själv som skapar betydelsen av det du uppfattat.
Känner man till detta så förstår man att within och inside kan endast tjäna som hjälpmedel och bör inte tas som absoluta sanningar.
De som sade så kanske menade något annat.
- Inom ’mig’ betyder en sak.
- Inom ’sanning’ betyder en annan.
- Inom ’enkelhet’ en tredje
Ser du skillnaden i riktning?
Varför jag valde att skriva om stereogrammet har att göra med att jag vill erbjuda dig som är intresserad av att knäcka din egen kod och visa dig att principen för hur man ser stereogrammets hemlighet såväl som man knäcker sin inre kod till välmående och lycka är slående lika.
Och istället för att ge dig ännu en riktning som du kan springa i så vill jag bjuda in dig till att göra helt tvärtom. Att titta åt det andra hållet. Att titta där Du ännu inte tittat…
Så hur tittar man dit man ännu inte tittat?
Kanske anar du vad detta innebär, kanske inte.
Vill du veta mer?
Tveka inte att höra av dig. Det är det jag är här för.
Om författaren: Patrik har varit en student och utövare av Three Principles sedan 2012 och har under många år coachat, hållit föreläsningar, utbildningar och kurser med Three Principles som tema. På patrikrowinski.se kan du läsa läsa mer.
Hans bok Bortom tanke (utgiven våren 2017) går att beställa från hans hemsida.