Visste du att vi kan skapa regnbågens hela magnifika spektrum av färger med endast 3 olika färger – Röd, Blå och Gul.

Röd, Blå och Gul är våra grundfärger. Deras unika egenskap är att de är de enda färger vi inte kan få fram genom att blanda andra färger. Alla andra färger är en blandning av någon eller några av dessa grundfärger och genom olika blandningar i flera nivåer får vi fram hela vårt synliga spektrum. Visst är det fascinerande, och enkelt när man väl förstår hur det fungerar?

Jag kom att tänka på hur denna liknelse påminner om hur vi människor skapar vår upplevelse av saker och ting. Där hela färgspektrat motsvarar allt ifrån det mest obehagliga till det mest njutningsfulla vi kan föreställa oss.

Om grönt är det som faller i smaken behöver vi hitta på något med blått med gult.
Är det lila vi suktar efter behöver vi snegla åt rött och blått.
Att förstå grundfärgerna bättre underlättar, inte sant?!

Och om vi råkar blanda fel behöver vi bara skrapa bort klicken med färg som känns fel och börja om. Tänk om vi kunde göra så med obehagliga känslor vi skapat?

Men finns lila på riktigt? Eller det gröna? Vid första anblick ser vi en annan färg men när vi förstår vilka grundfärger som utgör lila är det inte lika självklart längre. Begreppet ”lila” börjar lösas upp lite, som magikerns illusion när vi väl förstår hur tricket går till. Vi kan fortfarande se illusionen men vi blir inte lika lurade av den. Jag undrar hur människor reagerade när tricket med den itusågade damen visades upp för publik för första gången.

”Var inte rädda”, utbrister någon. ”Det är inte lila, det är bara rött och blått tillsammans!

Att leka med ”grundfärgerna” och skapa myriader av upplevelser verkar vara en av mänsklighetens mest utvecklade färdigheter. Det har gett oss saker som de vardagliga illdåd som omger oss och förmörkar våra sinnen till saker som berör oss i djupet av våra hjärtan, som ett favoritstycke musik, se solens dansa i havets vågor, en kopp te, en människa som ler, en härligt varm vårdag eller ljudet av en porlande bäck i närheten.

Men det som verkar gått förlorad är att vi dessvärre verkar glömt bort hur det går till när upplevelser och känslor skapas. Egentligen tror jag inte det handlar om att glömma bort, ingen har väl någonsin berättat för oss hur det går till.

Jag tror vår glömska ligger på en annan nivå, vi har glömt att vi inte vet hur vårt eget sinne fungerar.

Men vill vi verkligen veta?

Tänk om vi får reda på att vi skapar allt? Att varenda känsla vi någonsin haft är något vi själva skapat.

Vilket STORT ansvar, tänker någon.
Vilka möjligheter, tänker en annan.

Tänk vad vi kan skapa om vi börjar titta på hur grundfärgerna fungerar. Och tänk om fler människor skulle rikta om sin uppmärksamhet från det enorma färgspektrumet som alltid är i rörelse till att börja utforska hur de blandar grundfärgerna. För kan vi någonsin förstå spektrumet om vi inte förstår källan?

Galleriet vi har till förfogande är våra egna liv och vår planet och vi har alla varsin pensel.

Kanske är det läge att lägga ned den för en stund och börja kika på vart vi doppar penseln.


Om författarenPatrik har varit en student och utövare av Three Principles sedan 2012 och har under många år coachat, hållit föreläsningar, utbildningar och kurser med Three Principles som tema. På patrikrowinski.se kan du läsa läsa mer.

Hans bok Bortom tanke (utgiven våren 2017) går att beställa från hans hemsida.