Välj en sida

Alla har vi varit med,

om aha-ögonblick.

Du vet, när det där svaret vi letar efter från att vara närmast osynligt plötsligt blir synligt för oss. Efteråt undrar vi ”Varför kunde jag inte se det tidigare…?”

Ibland ser vi lösningen på ett specifik problem som stört oss eller varit i vägen och ibland går insikten ”djupare” och trots att inget ändrats på utsidan så ser vi en helt ny verklighet och vi får nästan ett helt nytt liv på köpet. En andra chans.

Trots att historien är full av avgörande aha-ögonblick (insikter) och ledtrådar till hur de uppstått verkar få människor lagt märke till vad det är som leder till dem.

Det allmänt hållna, som det ser ut, verkar vara så att de flesta tro att man kan tänka sig fram till insikter.

Att insikter är en slutprodukt, som resultatet av en mental aktivitet eller ansträngning.

Jag vill visa dig något helt annat. Men för att göra det behöver jag först reda ut en sak. Insikt, aha-ögonblick har att göra med klarhet. Att se klart. Det är därför det heter insikt.

Men hur uppstår klarhet?

Jag vill föreslå att ”se klart” har INGET att göra med att tänka på saken, att fundera…inte ens reflektera.

Klarsyn är det som uppstår när man faller ur tänkande, faller tillbaka från tänkande…

Vi har ju alla har varit med om det. Namnet på låten vi febrilt försöker få fatt i. Eller var tusan lade jag nycklarna nu igen…t o m Einsteins relativitetsteori avslöjades enligt utsago när han släppte kritan och gick bort från griffeltavlan för att få en paus. Han gick bort för att få sitt sinne att släppa taget om problemet han försökte lösa. Einstein hade, enligt mig, en djup förståelse för insikt och klarsyn.

När vi slappnar av, dyker svaret upp.

Faktum är att vi glömt bort hur man slappnar av.

Slappna av är att släppa taget.

Och att slappna av, falla ur tänkande är en förmåga vi alla föddes med och inget vi behöver träna på. Faktum är att träning innebär ju mental aktivitet, vilket är ju tvärtemot att slappna av, falla ur…

Som exemplet med Einstein.

Var det verkligen han som ”löste” ekvationen? Eller fanns svaret hela tiden där och väntade på att han skulle se det?

På just detta sätt lever vi i en sorts mental superposition. Samtidigt som problemet finns, existerar även lösningen. Att se problem eller lösning handlar mer om VAR vi befinner oss.

Jag hoppas att jag med denna artikel kunnat visa hur bakvänd vår syn på saken är. Min avsikt var att erbjuda dig som läsare ett en möjlighet att själv upptäcka detta.


Om författarenPatrik är en erfaren lärare och utbildare inom Three Principles (3P) och Single Paradigm som håller kurser och utbildningar för privatpersoner och företag som vill lyfta både sig själva och kvaliteten i sina liv och verksamheter. På patrikrowinski.se eller The Human Factor AB kan du läsa läsa mer.

Hans bok Bortom tanke (utgiven våren 2017) och går att beställa från förlagets hemsida eller de vanliga nätbutikerna, AdlibrisBokus m fl.