OLIKA NIVÅER AV KUNSKAP (vad är insikt och varför är det viktigt)

Vad är det som gör det okända känt?
Hur förvandlas okunskap till kunskap?

Information på en språklig nivå stannar ofta i huvudet, har ett väldigt begränsat värde. Ett typexempel är varningstexten (och nuförtiden hemska bilder på ruttnande tänder) på cigarettpaketen. Senaste siffran jag hörde var 1.2 miljarder rökare vilket vittnar om hur effektiv information som stannar i huvudet är.

För att riktig förändring ska ske behövs mer än information, det behövs INSIKT. Insikt är det som resonerar med oss på djupet, det som berör grunden. Information kan leda till insikt, men utan insikt är information mer eller mindre verkningslös och kan t o m motverka syftet.

Jag tänker på rökaren som förtvivlat inte kan sluta och som varje gång hen röker genom varningstexten blir påmind om hur kraftlös hen är, hur lite kontroll hen har över sina ovanor…Det är nästan så man tar ännu en cigarett för att dämpa ångesten.

Hur mycket insikt behövs för att sluta mörda andra i frihetens tecken? För att få ledare att inse att ett företags yttersta syfte är att tjäna människor? Hur mycket insikt behöver du för att släppa en oförrätt?

Det är inte information som ändrar människor, det är insikt.

Vad behöver du för insikter för att ta dig vidare?

Ta gärna kontakt så kan jag berätta mer.


Om författarenPatrik har varit en student och utövare av Three Principles sedan 2012 och har under många år coachat, hållit föreläsningar, utbildningar och kurser med Three Principles som tema. På patrikrowinski.se kan du läsa läsa mer.

Hans bok Bortom tanke (utgiven våren 2017) går att beställa från hans hemsida.