Året var 2013. Jag hade precis stött på något som gick under namnet Three Principles, förkortas till 3P. Detta slängde upp dörren på vid gavel och mitt intresse för filosofi, olika livsåskådningar och religioner började på riktigt att ta fart.

Det var först då jag började inse att alla vägar, kartor eller kompasser som dessa utgjorde, i essens är samma sak. Men vad jag fann fascinerande var att även om de olika synsätten och deras respektive ”vägar” kunde skilja sig markant så var det en sak de hade gemensamt, nämligen RIKTNINGEN.

Något som jag fann extra spännande var non-duality och olika variationer på det temat.

Jag tillbringade många timmar med att lyssna på de som verkade förstått grejen och kunde uttrycka sig därefter. Mooji, Adyashanti, Rupert Spira…men också Eckhart Tolle, Byron Katie m fl som rör sig i samma ’genre’.

Icke-dualitet (non-duality) som det ser ut idag är ett västerländsk dekokt från  hinduistiska advaita vedanta och grundidén är att vi alla är ETT (oneness) men att vi någonstans missar att det ligger till på det sättet. Man menar att, trots att allt är ett så upplever vi en separation – dualitet.

Grundidén är på intet sätt ny och man kan finna temat i många religioner och traditioner som i buddhismen, Islam, Kristendom och även i 3P.

Frågan är att om känslan av oneness betyder att vi är ett?

Epistemologi (kunskapsteori) utforskar; vad är känt, och hur kan det vara känt. Jag har funnit denna ’attityd’ som hjälpsam när det gäller att närma sig sådana här frågeställningar och ämnen och det är här jag tar ett avstamp.

Så: exakt vad är känt, och hur kan det vara känt…

KÄNSLAN AV ’ONENESS’?
Personligen har jag många gånger hamnat i sinnesstämningar där ’jaget’ smälter bort och jag upplever en sorts ENHETLIGHET (ett med allt). Det har hänt när jag mediterat, i skogen både till fots, på cykelsadeln eller på en stubbe men på senare år så händer detta mer och mer spontant i vardagen utan koppling till någon jag gör eller att saker ska vara på ett visst sätt.

Jag var länge ganska säker på att jag kunde lite på den känslan men en dag såg att jag adopterat och sedan dess härbergerar ännu ett koncept, ännu en teori.

Jag insåg också att ÄVEN om jag kan uppleva ’oneness’ så kommer jag aldrig VETA vad det BETYDER.

Det jag nu lade märke till var något som i mina ögon var långt mycket mer användbart. Nämligen att;

  • det inom mig (och dig och alla andra) pågår en process som hela tiden skapar BETYDELSE om i princip ALLT vi är med om.
  • man kan också se och bekräfta att BETYDELSE kan ändras oavsett omständigheterna. Dvs vi kan tycka en sak en dag för att vid ett annat tillfälle tycka en helt annan sak, om exakt samma sak.
    Det gäller så klart även BETYDELSEN om oneness, non-duality, 3p osv…

Non-duality är fascinerande och kan vara mycket spännande att utforska MEN det ger, i min mening, ingen tillfredsställande eller praktiskt tillämpning i vårt vardagliga liv.

Om vi är samma – varför känner vi inte det hela tiden?

Om vi är samma – varför behöver vi ens kommunicera, om vi är en och samma sak borde kommunikation vara överflödig.

Om vi är samma – varför glömmer vi bort det?

Om vi är samma – hur kommer det sig att varenda människa på jorden lever i dualism?

Kan det istället vara så att ENHET (non-duality) är den BETYDELSE som någon tillverkat och som sedan ärvts vidare genom muntlig och skriftlig tradition?

Tittar man ut i världen så är den i allra högsta grad dualistisk. Och jag vet inte hur det är med dig men det duger gott åt mig.

Och ska jag vara helt noggrann så söker alla dessa åskådningar på ett eller annat sätt att beskriva det obeskrivbara vilket blir lite som att jaga Loch Ness-odjuret.

Huruvida ’Nessie’ finns eller inte är inte poängen. Varför, jo för att ta reda på hennes existens kommer inte att påverka ditt liv nämnbart förutom på en viktig punkt. När du hittat henne behöver du inte längre leta.

Hur vi tillbringar vår tid är upp till var och en. Såvitt jag ser på saken så har var och en av oss fått varsin chans till ’det här’. Ingen av oss är säker på hur länge den kommer att vara och den som säger att den vet något om detta, eller vad som händer sen har bara adopterat någon annans spännande teori eller skapat en på egen hand. Detta är förvisso helt ok att hitta på, något ska vi ju göra med vår tid

Jag spenderar min genom att bl a tala om sådana här saker. Om ett tag kommer jag att bege mig på en löptur, sedan ska jag betala räkningar och efter en del arbete ska jag ha en mysig kväll med mina barn.

För dig som har FB och är intresserad av non-duality så kan jag varmt rekommendera dessa 4 min med Robert Salzman.


Om författarenPatrik har varit en student och utövare av Three Principles sedan 2012 och har under många år coachat, hållit föreläsningar, utbildningar och kurser med Three Principles som tema. På patrikrowinski.se kan du läsa läsa mer.

Hans bok Bortom tanke (utgiven våren 2017) går att beställa från hans hemsida.