Myt 2. Det är svårt att ändra på sig.

Kornet av sanning:
Människor har generellt svårt att ändra på sig. Invanda mönster är som mentala reflexer som vi har mycket lite eller ingen makt över.

 

Tänk om det egentligen fungerar så här:
När människor säger att de vill ändra sig menar de flesta egentligen att de vill ändra ett beteende, vilket är något helt annat. Det som är viktigt är att inse att beteende, upprepade handlingar, kommer från din personlighet.

Tittar du efter noga så kommer du upptäcka att din personlighet inte är fixerad utan i ständig rörelse. Personlighet är i sin själva natur föränderlig eftersom den är inget annat än alla dina samlade tankar och idéer om dig själv, som ständigt är i rörelse.

Men det finns mer av dig än personlighet och det är där du behöver titta.

 

Några tankar om vad du kan göra åt saken:
Vänd din uppmärksamhet från beteendet och försök bottna i vad det du kallar ”dig själv” egentligen är.

Det är helt avgörande att du har modet att våga se om det finns något under din personlighet. Om du ger det en chans kommer du att finna utrymmet där de mentala reflexerna uppstår. När du tittar från detta utrymme, bortom din personlighet, förlorar de sin reflex-lika natur och resultatet är att du finner en möjlighet att förekomma invanda beteenden. Till och med stoppa dem. Helt utan viljemässig ansträngning.

Bestäm dig för vad som är mest korrekt av dessa två påståenden.

a, Jag är min personlighet. Mina behov, drömmar, önskemål, egenskaper och värderingar är JAG.

b, JAG är mer än min personlighet. Min personlighet är som en antagen identitet. Som en kostym som jag bär.


Om författarenPatrik har varit en student och utövare av Three Principles sedan 2012 och har under många år coachat, hållit föreläsningar, utbildningar och kurser med Three Principles som tema. På patrikrowinski.se kan du läsa läsa mer.

Hans bok Bortom tanke (utgiven våren 2017) går att beställa från hans hemsida.