Minns ni manpowerreklamen från sena 90-talet om medarbetaren som ringer in till jobbet och säger till sin chef att han vill utöka sin tjänstledighet för att hitta sig själv. När chefen säger att det är helt ok med orden ”Det är lugnt, Nisse från Manpower är här.” blir medarbetaren orolig av att bli ersatt och utbrister ”Men där är jag ju…jag sitter ju här i garderoben…Jag kan komma in imorgon.” eller något i den stilen.

När jag funderade på hur jag skulle inleda det jag ville säga så kom jag att tänka på denna reklam, där någon finner sig själv. Vad betyder egentligen ”att finna sig själv”? Vad är självet och vem är det som ska finna det? Den dagen du inser, även det minsta, om den djupare innebörden som döljer sig i den frågan så är ditt sökande slut.

Att finna sig själv är i sig en språklig fälla. Vad det syftar till är det egentligen inget fel på men uttrycket lurar oss att tro att vi behöver söka. Detta sökande blir lätt ett görande, som jag tidigare skrivit om. Ett görande kommer att engagera dig och ökar mängden tankar vilket, ironiskt nog, motverkar ditt syfte och oundvikligen istället leder dig bort från det du söker, frihet från alla andras bedömning men kanske mest av allt frihet från ditt eget dömande. För visst är det väl så att kan vi bara sluta känna oss bedömda av oss själva och andra så kommer vi att vara nöjda och glada.

En av vägarna till friheten är att börja höja sitt medvetande och bli mer uppmärksam av nuet, både av det som händer utanför dig såväl som inom dig. Detta kan nås genom ett sorts betraktande som du känner igen genom att det präglas av frånvaron av behovet av att ge etiketter till saker och ting. Ett annat sätt att beskriva det är att du slutar att tolka, döma och bedöma – att tolka, döma och bedöma är att lägga till information.

I detta tillstånd slutar du att reagera på händelser utan endast betraktar dem och snarare svarar på de du finner vettiga att agera på. Du kan också känna en ökad nivå av uppmärksamhet, ett sorts uppmärksamhet som präglas av återhållsamhet. Och det är från djupet av detta varande som du kan finna stillheten. Denna stillhet håller i svaret du söker.

Lyssna efter en go känsla…den är din ledstjärna.

Det är just detta tillstånd jag menar när jag beskriver ett varande. När du riktar detta varande inåt så kan du även börja lägga märke till dina egna tankar. I takt med att du blir mer uppmärksam på dina tankar så kan något intressant att ske och en fråga dyker upp. Hur kan du betrakta dig själv? Vem är det som betraktar sig själv? Finns det fler av dig?

Tack.
Er ansökan om er skilsmässa från er själv har mottagits  Då handläggningstiden kan variera så ber vi er ha tålamod. Ditt sanna jag kommer att kontakta dig så snart det får en chans att tala med dig.

Att börja separeras från sin självbild (egot) kan vara både obehagligt och skrämmande vilket inte är så konstigt med tanke på att det är så starkt knutet till något som du hållit nära dig under väldigt lång tid. Egot är dessutom högljutt och bullrigt medan ditt sanna jags röst i jämförelse mer är som en subtil och mjuk viskning, oftast så subtil att de flesta människor går genom hela livet utan att någonsin lägga märke till den. Hur hör man vacker flöjtmusik om man samtidigt låter en blåsorkester rocka loss?

En separation från egot, att du ser att du inte är den du tänker att du är, urholkar dess kraft och saktar ner ditt tänkande. Egot är inget annat än tankar om dig själv och andra. Och som du säkert förstår så kommer du att behöva mod men med mod så menar jag den sorten där det finns en djupare förståelse till vad man egentligen bör frukta. Som ett barn som själv bestämmer sig för att skiljas från sin käraste snuttefilt. Barnet har insett att snuttefilten spelat ut sin roll i dennes liv och trots att det känns läskigt att skiljas från den så inser barnet djupt inom sig att det inte finns något att frukta i denna separation. Ditt ego är din snuttefilt.

Men hur vet man egentligen att man är färdig med sitt ego?
Till dess att skilsmässan med ditt formade jag (egot) är ett faktum och du tagit dig mod att påbörja den så kan jag nästan garantera dig att något betydelsefullt och meningsfullt kommer att ske. Om det är värt besväret överlåter jag till dig att bedöma.

Om du har en go känsla när du läser detta så är du på rätt väg…

Lycka till i ditt utforskande…


Om författarenPatrik har varit en student och utövare av Three Principles sedan 2012 och har under många år coachat, hållit föreläsningar, utbildningar och kurser med Three Principles som tema. På patrikrowinski.se kan du läsa läsa mer.

Hans bok Bortom tanke (utgiven våren 2017) går att beställa från hans hemsida.