Foto av: Paulo P. Pereira

Föreställ dig ett glas vatten.

Vatten kan hällas i glaset. Vatten kan också hällas ur glaset.

Glaset kan hålla vatten men glaset är inte vatten.

Har du någonsin lagt märke till…

…att vad som är verkligt och sant är alltid närvarande. Hur kunde det vara annorlunda? Verkligheten behöver inte dig, mig eller någon alls. Det som är verkligt bryr sig inte om oss. Trots att verkligheten är som den är så upplever vi den ändå så olika. Är inte det ganska märkligt? Faktumet är att trots att vi alla lever i en verklighet som för var och en av oss upplevs verklig och solid, så kan ändå ingen uppleva den på exakt samma sätt. Så är det verkligheten vi upplever eller är det något annat? Inte ens vi själva kan uppleva verkligheten på samma sätt från ett ögonblick till nästa. Om vi till exempel skulle gå till en plats och sedan återkomma till samma plats några timmar senare så skulle ingen uppleva platsen på samma sätt som tidigare. Vi skulle ha en ny upplevelse, inte sant?
Heraclitus skrev, ”Ingen man kliver ned i samma flod två gånger, för floden är inte längre densamma, och det är heller inte han som kliver ned i den.”
Det är någonting som inte stämmer. Om vi människor hela tiden har olika upplevelser av verkligheten så föreslår det att det måste vara något annat än verkligheten som är i rörelse och ändras. Har du lagt märke till vad det är? Jag tycker denna berättelse från Zen beskriver saken,
Två munkar var involverade i en diskussion om tempelflaggan som vajade i vinden. Den ena sade, ”flaggan är i rörelse”. Den andra sade, ”vinden är i rörelse”. Ingen av dem ville ge med sig och de bråkade fram och tillbaka till en gammal mästare som hört dem kom fram till dem och sade: ”Mina herrar! Flaggan är inte i rörelse. Det är heller inte vinden som är i rörelse. Det är era sinnen som är i rörelse”.
Och rörelse i vårt sinne utgörs av Tanke. Det är Tanke vi upplever, inte verkligheten. Om vi är observanta så kan denna slutsats leda oss till en viktig fråga. Ska vi lita på något som hela tiden är i rörelse, som hela tiden förändras? Kan vi verkligen lita på våra tankar? Om vi inte kan lita på dem, vad finns det då kvar att lita på? När tanke kommer. Vad är det den kommer till? När tanke går. Vad är det den lämnar? Så vad är du, glaset eller vattnet? Båda eller ingetdera? Vad känns mer verkligt?  
  Tack för att du läste denna artikel. Samtliga artiklar jag skriver är inspirerade av mitt eget liv och observationer. Lämna gärna en kommentar eller dela den med andra. Hur får du balans i ditt liv om du inte vet vart du står? Jag arbetar med träning och utveckling av mänskligt medvetande. Hör gärna av dig när du är redo att ta kontroll över din livssituation och ditt välbefinnande. Om författaren: Patrik Rowinski är specialist inom State Of Mind (sinnestillstånd) och förändring av mindset. Han har grundat StateOfMind Institute, 3P Center Stockholm och sin personliga sida Mindset Factory från vilka han hjälper organisationer, ledare, grupper och individer att nå genombrott inom prestation, resultat och välbefinnande.