Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /www/webvol20/h9/brd8qbzkppghddj/patrikrowinski.se/public_html/wp-content/plugins/download-monitor/src/DLM.php on line 236
Kan lågt humör och jobbiga känslor vara något positivt? | Patrik Rowinski

En av mina kollegor Molly Gordon lade upp en kort klipp där hon talar om hur det vackra skapas i mörkret.

Hon använder fröet som spirar i mörkret, om det vackra som skapas där, som metafor.

Kanske är det samma sak som sker när vi är låga och brottas med jobbiga känslor. Hon säger: ”Maybe it is in the darkness our hearts are being educated.” En vacker tanke, inte sant?

En av Zen-patriakerna (Högsta hönset inom Zen, det fanns bara en patriark i taget) tar sig an saken på ett annat sätt. Han var fast besluten att vägen till självrealisering fanns i att förstå (och acceptera) polariteten i allt. Han talade ofta om polaritet som en princip, the ”go togetherness” av allt. Hur inget är skilt från något utan hänger ihop och är beroende av varandra.

Utan tystnad skulle inte ljud existera.
Utan vitt finns inget svart.
När du tar ett steg åt öster, så tar du ett lika långt steg från väster.

Samspel. Samexistens. Utan det ena kan det andra inte existera.

Herakleitos, den grekiska filosofen som levde före Sokrates, även han delar denna uppfattning. Han sade ”polaritet är medfött i allt levande”. Något som Carl Jung hänvisar till i sin självbiografi Minnen, Drömmar, Reflektioner.

Jag tror att de med detta ville peka ut det naturliga i saker och ting och kanske hjälpa oss att backa tillbaka och se den större bilden. Att hjälpa oss att sluta stirra oss blinda på den ständiga rörelsen av positivt och negativt inom oss.

Att hjälpa oss att se och upptäcka vad som finns innan positivt och negativt.

Eller som Ramana Maharshi uttryckte det:

Let what comes, come.
Let what goes, go.
Find out what remains.

#TransformativeCoaching
#INSIKTSrevolutionen
http://patrikrowinski.se


Om författarenPatrik är en erfaren lärare och utbildare inom Three Principles Paradigm och Three Principles (3P) som håller kurser och utbildningar för privatpersoner och företag som vill lyfta både sig själva och kvaliteten i sina liv och verksamheter. På patrikrowinski.se eller The Human Factor AB kan du läsa läsa mer.

Hans bok Bortom tanke (utgiven våren 2017) och går att beställa från förlagets hemsida eller de vanliga nätbutikerna, AdlibrisBokus m fl.