Gemensamt för de människor som anlitar mig är att de vill förändra något hos sig själva.

När det kommer till att ändra oss själva så står vi inför ett par utmaningar. Först behöver vi ta reda på hur man genomför förändringen men huret är sällan det stora problemet, den riktiga utmaningen ligger i att skapa en förändring som består.

Detta är exakt vad transformativa samtal handlar om – att skapa förändringar som håller över tid.

När vi försöker förändra något hos oss själva visar vi ofta tålamod, uppfinningsrikedom och viljestyrka. Funkar det inte på ett sätt så provar vi andra och även om vi når framgång i våra ansträngningar så lyckas vi sällan med en förändring som håller över tid. Så fort vi slutar anstränga oss går vi tillbaka till där vi började. Det är lite som att knuffa till en sådan där darumadocka som hela tiden reser sig. Så länge man knuffar så ligger den ned men så fort man släpper taget så studsar den tillbaka upp igen.

Ibland lyckas vi faktiskt åstadkomma något som vi faktiskt är nöjda med men det dröjer sällan länge innan vi hittar något annat att fixa eller justera. Känslan är lite som att hälla vatten i en läckande hink. Det spelar ingen roll hur mycket du fyller på, det rinner hela tiden ut.

Saken är den att känslan av den läckande hinken eller darumadockans envisa tillbakagång egentligen pekar till en och samma sak och det är att förändringen du försöker åstadkomma inte tränger tillräckligt djupt in. Det betyder inte att något är fel – du försöker helt enkelt bara påverka på fel nivå.

Transformativa samtal handlar om att förändra i grunden.

Låter det tungt? Oroa dig inte, till skillnad från vad många tror är detta inte alls särskilt jobbigt. Faktum är att det är mycket mer ansträngande att arbeta med darumadockans envishet eller evighetsuppgiften med att fylla på en läckande hink.

För att samtalet ska vara transformativt så måste det ske en förändring på djupet, inte bara på ytan. Förändringar på ytan är beroende av viljestyrka och en förändring som kräver ansträngning för att upprätthållas är i ordets sanna bemärkelse ingen riktig förändring – det är snarare ett tillfälligt tillstånd.

Som du kanske börjat ana så är detta något helt annat än traditionell coaching, ledarutveckling eller motsvarande terapimetoder och det som gör transformativa samtal så spännande är att de går att tillämpa på alla typer av problem eller utmaningar.

Det är så för att den verkar under alla problem och utmaningar.

Jag vet att detta kan låta abstrakt och svårt att greppa men tro mig, i just detta fall är att det låter abstrakt inga dåliga nyheter.

Om du är nyfiken så tveka inte att höra av dig – det jag talar om är nämligen lite lättare att förklara i ett samtal.


Om författarenPatrik har varit en student och utövare av Three Principles sedan 2012 och har under många år coachat, hållit föreläsningar, utbildningar och kurser med Three Principles som tema. På patrikrowinski.se kan du läsa läsa mer.

Hans bok Bortom tanke (utgiven våren 2017) går att beställa från hans hemsida.