Välj en sida

Jag är så tacksam över det jag upptäckt och lärt mig de senaste åren. Tänk att jag hade turen som snubblade över något så kraftfullt och ändå så enkelt. Något som idag medfört att jag har en djup förståelse för hur mina upplevelser skapas och var de kommer ifrån.

Det jag tror jag är mest glad över är att det hjälpt mig till en tillvaro som överträffar allt jag någonsin kunnat drömma om. Det känns som att efter åratal av trakasserier så får jag äntligen vara ifred. Vem trakasserade mig kanske någon undrar. Vad är kanske en bättre fråga.

Det går inte att beskriva hur skönt det är nu. Jag kan klä mig som jag vill, gå vart jag vill och jag kan inte sluta förvånas över att trots att jag fortfarande kan bli riktigt upprörd över vissa saker så bekommer det mig inte speciellt mycket. Jag blir upprörd och sen är det borta, utan några som helst spår. På utsidan låter det ungefär som det alltid gjort men på insidan är det för det mesta lugnt och skönt, och framförallt tyst. Då och då dyker det upp saker inifrån, likt otåliga barn som drar i mina kläder och vill få uppmärksamhet, vill bli upplyfta. Men jag har lärt mig, det är inte så mycket att lägga märke till. Pockandet på uppmärksamhet går ju över. Det gör det ju alltid.

Jag förundras över hur enkelt det är och hur lite jag behöver göra för att ha en bra tillvaro. Jag behöver inte stiga upp i gryningen och dricka te framför ett tänt stearinljus, ingen meditation, ingen yoga, ingen positiv förstärkning, inget bortmotande av negativa tankar, inga timmar i naturen varje dag, ingen speciell kosthållning eller motionsvanor. Min goda tillvaro är helt villkorslös. Och det är egentligen helt tvärtom, jag gör ovanstående saker utifrån en god tillvaro och när jag känner för det, inte för att kunna skapa en god tillvaro. Förstår du hur jag menar?

Visst finns det friktion och motsättningar, i relationer i synnerhet med det är en lika naturlig del av tillvaron som att det finns väder och årstider.

Det är en märklig insikt. I synnerhet när man ganska länge trott att lyckan ligger i omständigheterna. I hur mycket jag tjänar, storleken på bankkontot, vad jag väger, vilken bil jag kör, hur pass vältränad jag är, vart jag bor, hur många som lyssnar på mig, vilken titel jag har i mitt yrke, vad jag gjort, vilka mål och drömmar jag har, hur balanserad jag framstår, hur många som hör av sig på min födelsedag, vilket resultat jag får i vissa tävlingar, hur pass bra min fru och mina barn har det osv.

När jag förstod hur det låg till så var det egentligen inte så konstigt att det hela var så lätt. Friheten och den goda tillvaron var ju alltid tillgänglig. Jag bara inte såg den. När jag upphörde att göra det som tog mig därifrån så gick jag tillbaka till det mest naturliga, till stillhet och frid. Som en boll som hållits nedtryckt under vattenytan ända till man släpper taget och den återgår till sitt naturliga guppande i vattenbrynet.

När jag tänker tillbaka på hur jag hade det innan så kan jag tydligt se vad jag hade för strategi. Om jag använder väder som liknelse så funkade mitt liv ungefär så här:

  • Sol och värme är bra. Sök i alla lägen solen.
  • Om det är molnigt så försök mota bort molnen – hitta solen igen.
  • Försök lista ut var det är mest sol och minst moln och arrangera saker och ting så jag maximerar tid i solen.

Förut var det så tydligt för mig vad som var bra och vad som var dåligt. Idag ser jag det inte längre så. Bra eller dåligt är en illusion, precis som rätt eller fel. Allt är perspektiv. Det finns bara tillvaro som precis som vädret, ständigt är i förändring. Men mitt innersta rör sig inte en millimeter. Det känns lika stabilt som tusen berg.

Jag inser att en del i hur jag har det har med att sluta kämpa och låta saker vara som de är. Jag har givit upp idén att undvika moln, givit upp tanken på att hitta en strategi som maximerar tid i solen. Jag har slutat att kämpa emot verkligheten. Och det mest märkliga hände när jag slutade kämpa emot, när jag slutar försöka vara min egen lyckas smed och arbeta mot att ”vara lycklig”. Det var då jag för första gången på riktigt kände mig lycklig. Visst är det knäppt? Det märkliga som slog mig var att den var där hela tiden. Snacka om ironi. När jag slutar kämpa till lycka så finner jag den.

Det känns egentligen inte rätt att kalla det lycka….det jag fann var faktiskt något långt mycket bättre.

Det som hjälpte mig att förstå detta är en mycket enkelt formulerad ”modell” som går under namnet Three Principles (3P) eller The Inside-Out Understanding. Denna modell är som en sorts manual till vårt psyke och beskriver på ett lättförståeligt sätt hur vi genom tre fundamentala principer skapar vår egen version av verkligheten.

Denna modell var så kraftfull och finurlig att det dröjde inte länge förrän jag började förstå vad den pekade till. Och ju mer jag tittade, desto mer började jag ana att jag var något viktigt på spåren. Man kan säga att ”poletten” var i rullning. Faktum är att den hade börjat rulla genom en annan händelse tidigare i mitt liv men det jag fann det var att denna modell satte en rasande fart på ”poletten” tills jag en vacker dag klev av en buss med en känsla av lätthet och frihet bortom beskrivning.

Poletten jag talar om är det som sätts i rullning genom att vi stannar upp och vänder vår uppmärksamhet från allt som sker på utsidan. Jag skulle här vilja skriva att vi istället tittar inuti men det är lite missvisande för tittandet jag syftar på handlar inte om att utforska sig själv. Det handlar snarare om att titta ännu tidigare. Förstår du hur jag menar?

En rolig detalj var att trots att jag i månader förkovrat mig i Three Principles så hade jag inte en susning om vad som hade hänt mig. Men sakta men säkert började jag förstå något fundamentalt viktigt…

När jag samarbetar med människor och organisationer idag så känner jag att jag vilar på en stabil grund. Det känns som att jag förstår hur vi människor fungerar i grunden. Detta är oerhört användbart både när jag sitter i individuella samtal och med grupper. Där harThree Principles spelat en central roll och jag använder mig av det fundamentala de pekar till i nästan allt jag gör.

Är Three Principles sanningen?
Nej, men de pekar till något som är fundamentalt för alla människor, och de gör det på ett mycket enkelt sätt. Detta ger en enorm kapacitet att på mycket kort tid förändra människors liv.
Är de sanna?
Precis som modellerna som beskriver gravitation och magnetism så är de till naturen ’osynliga’ men verkar på ett enkelt sätt beskriva hur vårt psyke fungerar. Du måste dock själv få syn på hur de ”arbetar” för att de ska göra någon skillnad för dig.
Är de en användbar modell till ett bättre liv?
Precis som med allt annat så är det inte verktygen som gör arbetet.
Vet jag om denna modell kan användas på alla människor?
Visdom och klokskap oavsett i vilken form den kommer i behöver någon som är villig att lyssna. För att lyssna behöver man vara öppen för något annat än det som rusar omkring i ens eget huvud. Hur ska du kunna lära dig något nytt om du bara lyssnar på dina egna tankar?

Förändringen sker när man lyckas byta perspektiv, eller få en skymt att det som ens nuvarande perspektiv inte kan se. Jag tänker att de som kommer till mig på ett eller annat sätt är redo att lyssna. Vad de kommer att höra har jag i princip ingen kontroll över. Till syvende och sist så lär jag inte ut modeller utan jag hjälper dem att hitta sin väg till friheten. Jag ser Three Principles som en karta, en mycket användbar karta. Som ett fordon som kan hjälpa oss en bit på vägen. Kanske så pass långt att de aldrig mer behöver en karta för att vara fria att prestera, fria till att må bra (även när det blåser) men framförallt fria att börja leva.


Om författarenPatrik är en erfaren lärare och utbildare inom Three Principles (3P) och Single Paradigm som håller kurser och utbildningar för privatpersoner och företag som vill lyfta både sig själva och kvaliteten i sina liv och verksamheter. På patrikrowinski.se eller The Human Factor AB kan du läsa läsa mer.

Hans bok Bortom tanke (utgiven våren 2017) och går att beställa från förlagets hemsida eller de vanliga nätbutikerna, AdlibrisBokus m fl.