När jag se ut I världen så kan jag inte hjälpa att känna att i det i vår till synes enormt komplexa värld döljer sig en enkelhet. Det verkar också som att min förmåga att se enkelhet beror på vilket tillstånd, eller vilken nivå av medvetande jag har för stunden. Enkelt utryckt, när jag är stressad eller nere så tycks världen var en närmast överväldigande och kaotisk soppa av händelser och när jag har mina mest fridfulla ögonblick så kan jag inte hjälpa att se den vackra och nakna enkelheten i hela skapelsen.

Nästan allt ser ut att vara exakt som det ska vara och jag kan verkligen känna hur denna inställning hjälper mig. Ibland kan jag till och med känna att min kontakt med livet och min omgivning sträcker sig bortom gränsen för min kropp och trots att mina sinnen och den delen av mitt intellekt som förlitar sig på logik säger motsatsen, kan jag ändå inte undgå att känna detta. Vet du vad jag talar om?

Har du någonsin funderat över vad mycket saker som vi är säkra på som kanske inte stämmer? Tänk om det som vi kallar tomrum (eng. space) mellan dig och ett träd faktiskt sammanbinder er istället för att skilja er. Till vardags kallar vi det luft och med det så följer en rad idéer och koncept om vad luft är och vad det inte är, men vad vet vi egentligen om den saken? Du andas ut, trädet andas in. Trädet andas ut, du andas in. Är det inte vackert?

Om vi bara vrider lite på de invanda begreppen och våra perspektiv ser saker och ting annorlunda ut. Att vi tillsammans utgör något större. Om vi leker med tanken och lyfter blicken ytterligare så skulle man kanske se jorden som en enda stor organism (konceptet finns redan och kallas Gaia-hypotesen).

Tänk om vi alla är sammankopplade till varandra genom en sorts intelligent väv som vet precis vad som behöver göras och vad som ska ske. En väv som även ser till att vi alla håller kursen, även i de tillfällen då vi tror att vi helt och hållet är vilse.

Tänk om allt som hänt och håller på att hända mig, dig och alla andra just nu är precis som det ska vara? Vad spelar det egentligen för roll om vår konsumtionstakt är tre gånger vad vår jord förmår att leverera? Tillämpar vi enkel logik till detta faktum så innebär detta endast att vi förmodligen kommer att driva vår existens till ett kritiskt läge. Något som med stor sannolikhet kommer att påverka vår överlevnad.

Men tänk om detta är precis som det ska vara?

Ibland vandrar mina tankar till arter som är utdöda och även om det känns i hjärtat för att dessa varelser inte längre finns och att jag önskar att mina barn skulle fått uppleva dem så kan jag inte undgå att se skönheten i vår dynamiska värld.

Livet är odödligt, det byter bara form. Liv blir död och död ger liv. Det är både vackert och enkelt.


Om författarenPatrik har varit en student och utövare av Three Principles sedan 2012 och har under många år coachat, hållit föreläsningar, utbildningar och kurser med Three Principles som tema. På patrikrowinski.se kan du läsa läsa mer.

Hans bok Bortom tanke (utgiven våren 2017) går att beställa från hans hemsida.