Till skillnad från vad vi fått höra sen vi var små så behöver vi inte ha drömmar för att må bra och komma någonstans här i livet. Vi säger ofta att vi har drömmar men är det verkligen VÅRA drömmar. Och hur kan vi vara säkra på att vi inte bara följer ett begär, förklätt som en dröm?

Du kanske inte tror mig men jag menar att vi behöver inte ens veta vad vi vill och vart vi är på väg för att njuta av livet.
För att vi tydligare ska förstå vad jag menar så behöver man titta lite närmare på vad det vi kallar våra drömmar egentligen betyder. Många människor förväxlar nämligen drömmar med begär. Begär förklädda till drömmar har följande karaktärsdrag. De representerar ”något som vi i dagsläget inte har” eller ”något vi saknar”. På så sätt skapar dessa drömmar ”önskan” och känslan ”vill ha/vill uppnå”.

De är ofta väldigt övertygande och kommer med en hel del energi och momentum.

Det som många inte ser är att vår önskan i själva verket plågar oss. Vi plågas genom att vi missriktat vår uppmärksamhet och fokuserar på vad vi inte har just nu, något som inte bara distraherar oss från nuet utan även förbrukar vår mentala energi. Det finns inget mer effektivt sätt att ta bort glädjen i att bara vara i nuet som att önska sig något annat än det som finns i just detta ögonblick. Det har heller ingen betydelse om det vi önskar och vill ha är något utanför oss, som ett föremål vi ännu inte har eller det vi önskar har med vårt inre att göra, som att bli mer stabil i humöret.

När vi till slut får eller uppnår vad vi önskade så blir vi både nöjda och glada, inte sant?
Men titta noga efter. Var finns glädjen? Var kommer den ifrån?
Du lär inte hitta den i föremålet eller ditt nyvunna tillstånd.
Inget föremål eller tillstånd är någon hemvist för den mänskliga känslan av glädje.
Äkta lycka och glädje kommer alltid inifrån och vi känner detta för att vi blivit befriade från att behöva vilja ha. Utan begären finner vi stillheten.

Hur våra känslor skapas och vad de är gjorda av är de få som verkligen förstår och talar om.
Här skapas mycket av vår förvirring och det är därför det är så svårt för oss att se att vi inte alls behöver något för att vara lyckliga. Vi behöver inga drömmar, inga mål, vi behöver inte ens veta vart vi är på väg.

Det finns en annan typ av drömmar. Jag kallar dessa ’äkta drömmar’.
Den typen som saknar begär.
Den typen vars värde kvarstår oavsett om drömmen blir uppfylld eller inte.

Karaktärsdraget för dessa drömmar är att lycka och resan går hand i hand. Glädjen ligger i resan. Målet är egentligen inte så viktigt.

De kommer sällan med buller och bång utan snarare som en mjuk viskning.

Äkta drömmar har vi alla. Om vi vet hur vi ska lyssna så hör vi dem.

Skulle du vilja veta mer?

 


 

Tack för att du läste denna artikel. Samtliga artiklar jag skriver är inspirerade av mitt eget liv och observationer. Lämna gärna en kommentar eller dela den med andra.

Jag arbetar som Transformative Coach och Three Principles Practitioner. I mitt arbete så hjälper jag människor att förstå sitt eget sinne. Hör gärna av dig när du är redo att göra en riktig förändring.

Om författaren: Patrik Rowinski är specialist inom State Of Mind (sinnestillstånd) och förändring av mindset. Han är certifierad Transformative Coach och Three Principles Practitioner. Du når honom genom hans personliga sida/blogg patrikrowinski.se.

Genom StateOfMind Institute och den ideella organisationen 3P Center Stockholm hjälper han organisationer, ledare, grupper och individer att nå genombrott inom prestation, resultat och välbefinnande.