When nothing is certain,
everything is possible…

Du står inför ett viktigt beslut men kan inte bestämma dig. Hur du än vänder och vrider på saken så är det stört omöjligt att få rätsida på vad du ska välja. Genom livet får vi nog alla vår beskärda del av tuffa och jobbiga beslut. Du är inte ensam om att drabbas av beslutsångest när du står inför viktiga beslut.

Jag ska försöka visa dig hur stor roll vi själva har i att göra beslutet svårt samt visa en kanske lite annorlunda väg till att underlätta det för oss.

 

Hur vi själva hjälper till att försvåra beslutet

Det första jag vill visa dig är att det redan från början blir mycket svårare för oss när vi får en känsla av att det är ett ”viktigt” beslut vi står inför. Det är nämligen i ordet ”viktigt” som ångesten börjar, inte beslutet som sådant.

Nu kanske du tänker ”men beslutet är ju viktigt. XXX kan ske och då kommer kanske YYY att inträffa” och jag tror att jag förstår vad du vill säga med detta. Jag vill peka på en av fällorna vi lätt kan fastna i, och det är att vi låter oro över de framtida konsekvenserna av vårt beslut att påverka oss när vi ska fatta det. Vi börjar liksom betala räntan innan vi ens tagit lånet.

Det är precis genom att vi känner allvaret i det stora beslutet som försvårar det för oss. Det är detta allvar som i vårt sinne skapar och lägger orden ”viktigt, stort, svårt, tufft etc” framför ordet beslut.

Man kan ställa sig frågan, hade beslutet känts stort om jag kunnat motstå att tänka på allvaret i konsekvenserna i beslutsögonblicket?

 

Ta reda på varifrån tvekan har sitt ursprung?

Du har tagit reda på så mycket du kan men känner att det är något som hindrar dig från att gå vidare.

Ofta när vi närmar oss beslut så kan vi uppleva ett inre motstånd. Det är detta inre motstånd som får oss att tveka. Vi är helt enkelt inte överens med oss själva och det pågår motsättningar inom oss.

De flesta av oss kan nog enkelt plocka fram minnen från sådana ögonblick. Du kanske står inför en liknande situation just nu.

När vi hamnar i detta läge så blir många frustrerade. Det kan vara att vi orkar inte vänta längre, vi kanske inte har mer tid på oss eller så skaver det att inte kunna gå vidare. Och vi har heller ingen lust att samla in mer information om valmöjligheterna. Mer information kommer förmodligen inte att hjälpa, det kommer förmodligen att innebära ännu fler parametrar som är svåra att väga in och jämföra.

 

Det är nu vi behöver skifta vårt fokus, vår uppmärksamhet.

Ok, du känner till allt du behöver veta men du kan inte gå vidare och bestämma dig.

Innan du gör något annat så vill jag först uppmuntra dig till att prova något litet annorlunda.

Nämligen att ta en närmare titt på din tvekan.

  • Kommer den från inre motstånd?
  • Varför finns den där?
  • Vad är den gjord av?
  • Vilken grund vilar den på?
  • Och vem tillhör den?

Ibland så betyder inre motstånd att du är något viktigt på spåren. Och ibland så dyker den upp för att hjälpa dig att se att läget inte är det rätta.

Tänk på ”att tveka” mycket väl kan innebära att du ska avvakta. Avvakta till den rätta vägen ger sig tillkänna.

Den rätta vägen kanske redan gett sig tillkänna. Du har bara inte kunnat se den…

Skapas svaret på ett klurigt matematikproblem när man finner lösningen eller har svaret hela tiden funnits där, tålmodigt väntat på att du ska hamna i ett tillstånd så du klart kan se det?