I mitt arbete är det otroligt värdefullt för mig att förstå människorna jag arbetar med. Inte bara förstå vad de säger utan vad de verkligen menar.

Därför behöver jag kunna lyssna riktigt bra. För flera år sedan lärde jag mig något som var mycket användbart, jag lärde mig vad lyssna egentligen är – och det är lite bakvänt hur vi normalt tänker om det.

Lyssna är ingen aktivitet.

Lyssna är frånvaro av aktivitet.

Till syvende och sist kan en människa inte kontrollera hur denne lyssnar helt enkelt därför att alla försök till ’att lyssna’, vara ’aktiv lyssnare’ är en del av det aktiva.

Ett annat ord för att lyssna är total närvaro, eller frånvaro. Den som är uppriktig med detta behöver börja utforska sitt inre. Vara villig att dyka så djupt tills att den som dyker upphör att existera.

Närvaro är frånvaro. I frånvaro finns bara rent lyssnande.

Så hur lyssnar Patrik då? Inte så värst bra. Han gör givetvis så gott han kan (vem gör inte det) men han hör oftast bara vad han tänker om det han hör. Men när Patrik tonar ut finns inte så mycket annat kvar än direkt upplevelse. Rent lyssnande, seeende…spontant och ofiltrerat. Det kallas ibland att lyssna utan ego.

Kan du höra vad jag försöker säga?


Om författarenPatrik är en certifierad iheart facilitator och en erfaren lärare och utbildare inom Three Principles Paradigm och Three Principles (3P) som håller kurser och utbildningar för privatpersoner och företag som vill lyfta både sig själva och kvaliteten i sina liv och verksamheter. På patrikrowinski.se kan du läsa läsa mer.

Hans bok Bortom tanke (utgiven våren 2017) och går att beställa från förlagets hemsida eller de vanliga nätbutikerna, AdlibrisBokus m fl.