Neo står på knä och andas häftigt efter att ha utkämpat en kamp mot Morpheus. ”Du är för snabb för stark, jag har ingen chans”, säger Neo. Morpheus säger ”Tror du att hastighet och styrka spelar någon roll på det här stället?”

Och med orden ”You think that’s air you are breathing?” påminner han Neo om var han är.

Med ens börjar Neo se att hans häftiga andning är en resultat av ett missuppfattning. Något som uppstår av hur han för ögonblicket glömt bort var han är (i en påhittad värld.)

Denna scen från filmen The Matrix (1999) ger faktiskt en bra beskrivning om den mänskliga upplevelsen.

För hur ofta luras vi inte in i fantasierna som våra huvuden spelar upp?

Att luras in i fantasier får ganska konkreta konsekvenser i våra liv. Om vi t ex fantiserar om en oviss framtid, lever vi i känslan av en oviss framtid.

  • Fantiserar vi att vi är helt fantastiska, lever vi i känslan av att vi är helt fantastiska.
  • Fantiserar vi att vi inte duger, lever vi i känslan av att vi inte duger.
  • Fantiserar vi om att allt är i grunden ok, lever vi i känslan av att allt är ok.

Logiken är ganska uppenbar.

Även om vi på ett logiskt plan tycker att något uppdiktat inte borde påverka oss gör ändå de ändå det. Problemet ligger i att vi inte kan se att det är en fantasi vi har att göra med, det ser i praktiken ut som vi agerar på något konkret och verkligt.

Att Neo flämtar häftigt sker för att han för ögonblicket glömmer bort var han är, i sitt huvud. Så länge han inte ser misstaget, att han reagerar på något påhittat, kommer han att stanna kvar i den reaktionen.

Att börja undersöka vad som är påhittat kan bli riktigt intressant när man väl börjat titta närmare. Det blir som att lyfta på locket till något man kanske anat men inte haft varken intresse eller kanske möjlighet av att utforska tidigare.

”Men vad i hela friden,

inget verkar stämma,

är allt påhittat?”

Innan man vet ordet ser man saker om sig själv som man var helt säker på, men som inte är lika säkra längre.

Eller som någon sa till mig under ett program som jag ledde: ”Men vad i hela friden, inget verkar stämmar, är allt påhittat?”

Han ser ut som någon som ser något nytt för första gången i sitt liv.

När jag frågar honom om det är något nytt han ser tystnar han och säger sedan ”Jag är helt säker på att det varit där hela tiden, jag har bara inte sett det.”

Vad tror du skulle hända i ditt liv om du upptäckte samma sak?


Om författarenPatrik har varit en student och utövare av Three Principles sedan 2012 och har under många år coachat, hållit föreläsningar, utbildningar och kurser med Three Principles som tema. På patrikrowinski.se kan du läsa läsa mer.

Hans bok Bortom tanke (utgiven våren 2017) går att beställa från hans hemsida.