Tänk dig att du plötsligt lägger märke till att du har ont. Du kan känna smärtan men du har svårt att lokalisera var det gör ont.

Vad gör du?

Föreställ dig att du nu upptäcker att smärtan kommer från din hand. Det tog ett litet tag eftersom att bara lägga märke till obehaget var inte tillräckligt för att förstå var det gjorde ont.

Vad gör du?

Nu när du lagt märke till att det är handen som gör ont inser du att det är något bekant över smärtan. Du misstänker till och med att det har pågått ett tag och du är faktiskt lite förbryllad över att du inte lagt märke till detta tidigare.

Vad gör du?

Istället för att bara lida av obehaget, som nu är tydligare än tidigare, så blir du nyfiken på vad som orsakar smärtan. Du riktar din uppmärksamhet mot området som värker men det är omöjligt att se vad som orsakar smärtan. Nyfiket håller du kvar din uppmärksamhet.

Vad gör du?

PANG…plötsligt landar en hammare precis där du tittar och trots att handen bultar av smällen så är du glad över att du fick en skymt av hammaren. Du kan känna smärtan men din uppmärksamhet är upptagen med annat. Du är alert och nyfiken.

Vad gör du?

PANG….hammaren kommer åter farande och denna gång så hinner du se vem som håller i den. Handen bultar återigen av smärta men du kan inte sluta le.

Det finns inget kvar att göra.


Om författarenPatrik har varit en student och utövare av Three Principles sedan 2012 och har under många år coachat, hållit föreläsningar, utbildningar och kurser med Three Principles som tema. På patrikrowinski.se kan du läsa läsa mer.

Hans bok Bortom tanke (utgiven våren 2017) går att beställa från hans hemsida.